Günlük hayatta en çok karşılaştığımız sorulardan biri “Nasılsın?” oluyor. Çoğu zaman ezberlenmiş cevaplar ile bu soruları geçiştiriyoruz. Peki gerçekten nasıl hissediyoruz? Bu soruyu kendi iç dünyanıza yönelttiğiniz zaman aldığınız cevap sizin sağlıklı olma ve olmama durumunuzu belirler. Bütünsel sağlık da tam olarak bu sorunun cevabı ile ilgilenen bir olgudur. Bireyin sadece bedenen sağlıklı olması ile değil iç dünyasını oluşturan zihninin, duygularının ve ruhunun da sağlıklı olması ile de ilgilenir.
Beden – zihin – ruh bütünlüğünde bir bireyin sağlıklı olmasını belirleyen oldukça fazla unsur bulunur. Refah düzeyinden iş hayatına, arkadaş çevresinden beslenme tercihlerine kadar geniş yelpazede etken bütünsel sağlığı etkileyebiliyor. Rutine binen günlük hayatın karmaşası karşısında nasılsın sorusuna vereceğiniz cevabın olumlu olması için ise şunları uygulayabilirsiniz:
- Kendinizi dinlemeli ve tanımalısınız.
- Neyi isteyip neyi istemediğinizi net bir şekilde belirleyebilmelisiniz.
- Çevrenize ayak uydurup kimliğinizi kaybetmemeli, çevrenizi kendinize göre oluşturmalısınız.
- Yaşadığınız olumsuz durum ve koşulları anlık/geçici olarak kabul etmeli ve geleceğe taşımamalısınız.
- Ruhunuzu besleyebilecek aktiviteler gerçekleştirmelisiniz.
- Vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri sağlayacak sağlıklı şekilde beslenmelisiniz ve gerektiğinde besin takviyelerini kullanmalısınız.
Bunlar gibi günlük hayatınızda hemen uygulamaya başlayabileceğiniz ilk adımlar ile ruhsal ve duygusal olarak daha dengeli, berrak bir zihin ile doğru kararlar alan ve sahip olduğu bedeni seven bir bireye dönüşerek bütünsel olarak sağlıklı olma yolculuğuna başlayabilirsiniz.